За връзка с нас:

Телефон: 0878 470 850
Имейл: mbal_kn (at) abv.bg
2500, гр. Кюстендил,
Площад "17 януари" № 1;

Open menu

Д-р Никола Василиев

in Slider Home

Д-р Никола Василиев - патрон на МБАЛ гр. Кюстендил.
Още е в паметта на по-възрастните кюстендилци като един много добър, способен, добронамерен и отзивчив лекар и скромен човек.

Мнозина дължат живота си на неговите златни ръце. Роден е в Севлиево през 1903 г. Умира в Кюстендил през 1979 г. На работа идва в кюстендилската болница през 1936 г като ординатор и ст. ординатор. Става завеждащ отделение през 1939 г. пенсионира се през 1973 г.

Надживял спекулативните масови апендектомии, нямащи нищо общо с действителността. Tой се отдава на реалната хирургия на етапа на развитието й в страната: перфорирали язви и апендицити, заклещени хернии, урологични операции, торактомии, симпатектомии. Той е убеден привърженик за постоперативните грижи за болните, които може да компрометират и най-добрата хирургична интервенция, ако не са своевременни и адекватни. Пионер на кръводаряването, кръвопреливането, рационализатор.

При въздушната бомбондировка над града на 06.04.1941 г. организира, провежда и контролира масовото кръвопреливане. С помощта на местния клон на БЧК създава група от безплатни кръводарители. Денонощно отзивчив, той е винаги на поста си, готов да поеме и най-сериозната операция. Реалист със самостоятелна мисъл и поведение. Ценен и признат от обществеността, изживява много тежко сполетелите го семейни трагедии. Напуска този свят с примирение, без да е натрупал капитал. Големият му капитал е признателността на обществеността към делото му.

Живот - пример за подражание. Достоен патрон на окръжната болница.

Из книгата: 130 години кюстендилска болница - автор Д-р Венцислав Аракчиев